În cadrul unui studiu prezentat la Conferința Mondială pe teme de afaceri, economie, management și turism, organizată la Praga, în anul 2014, a fost analizată importantă turismului SPA pentru economia României.
Este binecunoscut faptul că țara noastră se numără printre statele continentale care beneficiază de resurse la nivel de ape termale și minerale dintre cele mai bogate și pure.
Exploatarea într-un mod cât mai benefic poate ajuta la creșterea economică doar printr-o serie de acțiuni simple (amenajare, extracție și valorificare), așa că, obiectul acestui studiu întocmit de Pintilii Daniel, Comănescu Laura, Sirodoev Igor, Drăghici Constantin și Peptenatu Daniel a fost acela de analiza impactul economic avut asupra țării noastre în intervalul 2000-2012.
Statul român se bucură de unele dintre cele mai pure ape minerale și termale, care sunt benefice pentru sănătatea umană.
Cu toate acestea, lipsa unei infrastructuri conexe (spații de cazare, instalații de captare și transport a apelor, etc.) a condus la exploatarea improprie a acestor resurse naturale atât de ușor de utilizat.
În anii 2000, România încă nu era pe deplin conștientă de perspectivele vaste oferite de acest tip de turism, cu toate că, la nivel baleno-climateric, țara noastră dispunea de o serie de stațiuni care se concentrau pe atragerea populației de vârsta de treia la diverse tratamente derulate în programe susținute de stat.

România spa turismul

Ce înseamnă pentru România avantajele oferite de turismul SPA?

Orice turist din străinătate atras în țara noastră înseamnă o intrare bănească la bugetul de stat. Cu este mai diversificată oferta, cu atât mai mari vor fi încasările realizate de unitățile de cazare, de alimentație, de divertisment din cadrul unei stațiuni în care se practică turismul SPA.
De exemplu, vârful numărului de turiști care s-au axat în mod special pe acest gen de turism a fost înregistrat în anul 2008 (peste șapte sute de mii de persoane). Facilitățile de turism SPA au înregistrat o creștere a numărului de persoane care s-au cazat pentru o perioadă mai mare decât valoarea medie a celorlalte tipuri de turism (așa cum este cel de relaxare, de exemplu).

Citiți mai multe despre metodele de relaxare
Există o serie de stațiuni baleno-climaterice ce sunt preferate de către turiști, majoritatea fiind recomandate în diverse ghiduri turistice internaționale. Printre acestea se numără Băile Tușnad, Slănic Prahova, Eforie, Herculane, Călimănești- Căciulata sau Stâna de Vale.
Desigur, în top mai figurează și locații în care un turist poate realiza și alte genuri de turism decât cel de tip SPA, așa cum sunt zonele Predeal, Bușteni sau Sinaia.
Aceste stațiuni s-au bucurat de cea mai mare creștere economică la nivelul anilor 2000. Începând cu anul 2010, se poate constata o scădere a interesului pentru turismul SPA în centrele de tradiție.
Anul 2011, de exemplu, prezintă o creștere a nivelului de interes pentru turiștii SPA și pentru alte zone, așa cum Slănic Moldova, Moneasa, Sovata, Olănești sau Covasna.
Acest lucru se traduce prin diversificarea opțiunilor la nivel de turism pentru aceste stațiuni și prin creșterea nivelului de atractivitate al respectivelor zone turistice.

Turismul SPA – beneficii pe plan local și național

Identificarea celor mai bune soluții pentru implementarea în mod corespunzător a strategiilor pe termen mediu și lung în vederea creșterii nivelului de impact asupra economiei locale și naționale a reprezentat un alt obiectiv avut în vedere de acest studiu.
Adaptarea politicii de management raportat la necesitățile și perspectivele oferite de acest tip de turism va conduce la o creștere nu doar a bugetului local, ci și a celui național. La nivel național s-a creat o bază de date care conține toate centrele de tip SPA pentru România, care poate fi mai ușor urmărită din punct de vedere statistic.
Companiile care au luat în administrare diverse facilități conexe resurselor de ape termale și minerale au fost analizate la nivel de număr de angajați, cifră de afaceri și profit în raport cu activitățile principale.
S-a constatat o creștere a impactului asupra acestora pe măsură ce numărul de turiști a devenit constant. Concluzia acestui studiu a fost una cât se poate de clară: România are unul dintre cele mai ridicate potențiale la nivel de turism SPA, iar creșterea economiei locale și naționale este influențată de buna administrare a acestor resurse.
Drept urmare, perspectivele României din acest punct de vedere sunt pozitive, urmând a fi reflectate în anii următori!